1

مکانیسم تقطیع، تنفس، بازتاب و انعکاس در طول سه دور مذاکره پیشین به‌درستی کار کرده است.

سرویس سیاست مشرق- دور چهارم مذاکرات ایران و امریکا که قرار بود در محل سفارت عمان برگزار شود به ناگهان به تعویق افتاد، این خبر در میان محافل مختلف بازتاب و تحلیل‌های متفاوتی پیدا کرد، اولین واکنش‌ها حکایت از آن داشت که گویی یکی از طرفین خواسته‌هایی دارد که باعث بن‌بست در مذاکرات شده است، برخی می‌گفتند آمریکایی‌ها زیاده‌خواهی کرده و برخی دیگر اعتقاد داشتند که تهران برای ادامه گفتگو شروطی دارد که نماینده آمریکا حاضر به تضمین آن نیست.

البته طرف عمانی دلایل دیگری را اعلام کرد که اشارات خاصی در خود دارد، ازجمله آنکه دور چهارم مذاکرات به دلایل لجستیکی و فنی به تعویق افتاده است. رمزگشایی از این جملات مبهم از سوی مسقط ساده نیست البته علائمی وجود دارد که بازگشایی این پیام را راحت‌تر کرده است، ازجمله پیام اینترنتی ترامپ جونیور که حکایت از برخی کارشکنی‌ها دارد.

بیشتر بخوانید:

۴ مرکز اصلی پخش اخبار و شایعات خاص درباره مذاکرات در کجاست؟

خط قرمزی که عراقچی از آن عبور نکرد!

در مذاکرات بیت الحیل میان عراقچی و ویتکاف چه گذشت؟

فرزند ترامپ که حالا جای جارد کوشنر دامادش را در سیاست‌گذاری‌های آمریکایی‌ها گرفته نوشته بود که دوبوویتز، FDD و نو محافظه‌کاران بر سر مذاکره با ایران باهم درافتاده‌اند. این خبر سایه از پیام مبهم عمانی‌ها برمی‌دارد، در آمریکا میان تیم امنیتی ترامپ بر سر گفتگو با تهران اختلافات عمیق است.

چرا مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا به ناگهان قطع شد؟ / ماجرای قرار دادن یک اسلحه خاص روی میز ویتکاف!

برخی چون مایک والتز، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا خواهان فعال کردن گزینه نظامی علیه ایران و سپس آغاز مذاکره پس از یک ضربه بوده و برخی دیگر چون ویتکاف خواهان برگزاری مذاکره، جمع‌آوری نتایج آن و سپس تصمیم‌گیری درباره استفاده از گزینه جنگ هستند، درواقع این اختلاف‌نظر در استفاده از «ظرفیت نظامی» باعث ایجاد شکاف بین طرفین شده است.

شواهد البته نشان می‌دهد که رئیس‌جمهور آمریکا در انتخاب گزینه میان طرفین درگیر در تیم امنیتی خود جانب گروه دوم را گرفته و تمایل ندارد بی‌گدار به آب‌زده و در دام نتانیاهو و لابی صهیونیست‌ها بیافتند از نگاه ترامپ گزینه نظامی چیزی جز یک ابزار تبلیغاتی علیه تهران نبوده و کاربرد آن نتایجی دارد که ممکن است برای کاخ سفید پشیمانی به بار بیاورد، همین موضوع باعث شد تا ترامپ برای مهار آتش اختلافات در میان اطرافیانش والتز را اخراج کند.

روزنامه واشنگتن‌پست نزدیک به ترامپ دراین‌باره نوشته است:

اخراج مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا، نتیجه افزایش ناامیدی از او بود. اختلافات بین والتز و مقامات ارشد کشورش به‌ویژه در مورد گزینه اقدام نظامی علیه ایران خیلی زود آغاز شد. والتز برکنار شد زیرا ترامپ را به خاطر هماهنگی زیادش با نتانیاهو (نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی) عصبانی کرده بود. والتر قبل از دیدارش با ترامپ هماهنگی قوی با نتانیاهو درباره گزینه نظامی علیه ایران داشت. والتز به دنبال سنگین کردن کفه ترازو اقدام نظامی علیه ایران به همراه اسرائیلی‌ها بود.

نکته جالب‌توجه دیگر آن بود که پس از اصلاح تیم امنیتی ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا تلاش کرد تا ادبیات آمریکایی‌ها را نیز اصلاح کند تا به تعبیر خودش کمی از مشکلات فنی و لجستیکی میان تهران و واشنگتن را حل و همچنین اظهاراتی که نمای بیرونی دارد را یکدست کرده باشد.

پایگاه خبری آکسیوس که اغلب اخبار نیمه محرمانه و مرتبط با پرونده هسته‌ای ایران را منتشر می‌کند در شرح این ماجرا می‌نویسد:

اظهارات ترامپ دال بر برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران به مناقشات درون دولت او، بر سر این موضوع که برنامه هسته‌ای ایران باید محدود شود یا به‌طور کامل از بین برود، پایان داد. سناتورهای جمهوری‌خواه رهبران انجیلی و دیگر حامیان ترامپ در روزهای اخیر از پرزیدنت خواسته بودند تا موضع خود را در قبال برنامه هسته‌ای ایران روشن کند.

چرا مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا به ناگهان قطع شد؟ / ماجرای قرار دادن یک اسلحه خاص روی میز ویتکاف!

ترامپ اخیراً گفته است که آماده شنیدن استدلال‌ها در حمایت از داشتن برنامه هسته‌ای غیرنظامی از جانب ایران است، چیزی که مارک روبیو، وزیر امور خارجه، نیز گفته از آن حمایت می‌کند. روبیو ماه گذشته در پادکست "Honestly with Bari Weiss" گفته بود که اگر ایران بخواهد، مسیری برای یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی و صلح‌آمیز وجود دارد.

این جمله به معنای آن بود که اصطلاح حفظ غنی‌سازی جای اصطلاح برچیدن کل تأسیسات هسته‌ای را گرفته و گزینه نظامی برای اعمال تهدید دوم به‌صورت کامل از روی میز برداشته‌شده است.

تنظیم شدن بیشتر آمریکایی‌ها برای گفتگو با ایران فقط مؤلفه‌هایی در داخل کاخ سفید ندارد، بلکه عواملی از بیرون آن‌ها را به این‌سو هل داده است که هر چه بیشتر از گزینه برخورد احتمالی دور شده و به گزینه دیپلماسی نزدیک شوند.

یکی از مهم‌ترین دلایل در این اقدام تجربه ایران از مذاکرات برجامی است، سیگنال‌هایی که از تهران به بیرون ارسال‌شده آن‌چنان منظم است که باعث شده بی‌نظمی آمریکایی به چشم آمده و رقیب در تلاش باشد اختلال پیش‌آمده را حل کند، این نظم تحمیلی از جانب طرف در پشت سرخود معادلاتی پیچیده دارد.

برای درک بهتر موضوع ۵ نکته را می‌توان با دقت و ظرافت خاص رسانه‌ای کرد:

۱- بعد از توافق سال ۲۰۱۵ یاد گرفتیم که در مذاکره اسلحه خود را پنهان نکنیم، در تمام طول گفتگوهای صورت گرفته اسلحه ما هم روی میز بوده و هم زیر آن! این شکل از گفتگو جنبه اقتدار آفرین دارد.

۲- مذاکره برای انتفاع است و نه حل مسئله؛ در ایران مذاکره با آمریکا نشان‌دهنده حسن نیت به‌طرف مقابل نیست، بلکه وادار کردن رقیب به بروز رفتارهایی است که فضا را کنترل کند.

۳- مکانیسم تقطیع، تنفس، بازتاب و انعکاس در طول سه دور مذاکره پیشین به‌درستی کارکرده است، بیان این موضوع هنوز جنبه رسانه‌ای ندارد، اما پیام در وقت خود به مقصد رسیده است. ازجمله تحویل یک پارچ آب به نتانیاهو برای خاموش کردن آتشی که هرروز از جایی خاص زبانه می‌کشد.

۴- مذاکره هرقدر از طرف آمریکایی‌ها جدی گرفته شود به همان میزان باید در تهران پیچیده‌تر پیش برود تا انرژی لازم تأمین گردد.

۵- به تیم مذاکره‌کننده ایرانی آموخته‌شده که به رخدادهای پیش‌آمده که جنبه ضد امنیتی دارد، هیچ‌گاه نگاه حادثه محور نداشته باشد.

برای ایران مذاکرات صورت گرفته جنبه یک آزمایشگاه را نیز دارد که در طی آن می‌توان فرمول های مرتبط یا تست‌های مختلف را به کار برده و عملکرد آن را تعیین کرد.

ازجمله پیدا کردن راه‌هایی که بتوان مسیر هر نوع اقدام غیر دیپلماتیک را کور کرد. پیام فرمانده کل سپاه درباره عادت نداشتن نیروی نظامی به پشت کردن به حریف یک پیام ویژه است که مخاطب آن نه ویتکاف بلکه مایکل کوریا است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 41
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 9
  • IR ۲۰:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    29 2
    چرت و پرت. جنگی در کار نیست. از لولو سرخرمن نترسید
    • IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      29 1
      آمریکا قابل اعتماد نیست فقط احمق‌ها آمریکا را باور دارند جنگ نخواهد شد
  • IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    4 22
    امریکا رو با صنعت انرژی ایران، تطمیع کنید و بخش سیاسی تندروی ایران رو به شدت سرکوب کنید.
    • IR ۰۷:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      18 2
      تمام این مقاله این مسئله رو ثابت کرد که وقتی از قدیم میگفتن یانکی جماعت فقط تودهنی و پس گردنی حالیشه و زبون آدمیزاد حالیش نمیشه و یانکی خوب هم فقط یانکی مرده هست کاملأ حق داشتن!!!
    • مصر IR ۰۷:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      2 2
      چشم عباس آقاااا !
    • ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      9 0
      باج دادن به دشمنی مانند امریکا آنها را جری تر میکند مشکل این است که این یانکی های زبان نفهم غیر قابل اعتمادند و قول و امضایشان پشیزی ارزش ندارد گئاهمان هم برجام است
  • IR ۲۱:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    21 5
    ترامپ هم خوب فهمیده ایران از هیچ قدرت نظامی باک ندارد و در قاموس سیدعلی خامنه ای تسلیم معنا ندارد.
    • IR ۰۶:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      10 1
      مذاکره با امریکا نه عاقلانست نه شرافتمندانه...!!! فقط کرنش قهرماننانست
    • IR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      4 2
      همه جبهه مقاومت رو معامله کردین دادین رفت
    • IR ۰۸:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      0 0
      6:43! پس جنابعالی داری با آمریکا مذاکره می‌کنی.
    • IR ۱۵:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      2 0
      تف بر شرف كسانى كه به مذاكره با ترامپ قمار باز و امريكاى باجگير اميد واهى دارند،،،
  • IR ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    28 5
    مذاکره با شیطان به جوک می ماند.
    • IR ۰۶:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      10 4
      این مذاکره بین شیطان با شیطانه..!!
  • IR ۲۲:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    22 2
    اینقدر به مغز خود فشار نیاورید و عبارات و کلمات استخراج نکنید با دولت آمریکا نمیشود مذاکره کرد یک راه و فقط یکی آنهم جریان و جبهه ای بنام مقاومت اینست که جواب میدهد .
    • IR ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      1 1
      منظور از جبهه مقاومت که باقی مونده دقیقآ کجاست
  • IR ۲۲:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    7 2
    با این...مخ در مشروب و الکل مذاکره مضحکه.
  • IR ۲۲:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    6 1
    مشرق جان هر وقت تحلیل هایت را می خوانم فضای پیش روی روشنتری می یابم که عقلی محاسبه گر جریان امور را هدایت می کند. تحلیلهایت همیشه عالی اند.
  • IR ۲۳:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    3 0
    مذاکره در خونه ماست پشت دیوارهای ما .باید دعوای دم دری کرد . دعوای بازاری بکار نمیاد.ترامپ جنگش بازاریه باید بفهمه که مرافعه رو اوردی در خونه ما،ما هم اداب در خونه ای با تو برخورد میکنیم چون بعد در حیاط پذیرایی ماست اتاقهای ماست.
  • US ۲۳:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    2 1
    تیتر خبر بی ربط بود به متن خبری
  • IR ۲۳:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    0 0
    آخرش را خراب کردی استناد به یک بزدل بی همه چیز، متن را از بین می‌برد.
  • IR ۰۰:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    6 1
    این حجم از خوش بینی اصلاح طلبان عجیب است. یا ساده دلی است یا ...
  • IR ۰۰:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    9 3
    آمریکا اول باید هزار میلیارد خسارت معوقه پرداخت کند و قول بدهد کاخ سفید را به حسینیه تبدیل می‌کند تا ما افتخار مذاکره بدهیم
  • DE ۰۱:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    6 3
    دستاورد مذاکرات تا امروز : یک خودکار طلا !!
  • IR ۰۱:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    9 1
    مذاکره یا به نتیجه میرسد یا نمیرسد بیخود حل مشکلات اساسی و ساختاری رو به تعویق نندازین ، به نظر میرسه برا عده ای ابزاری شده تا حواسها معطوف این مذاکره بشه و به همون رواله‍ای معیوب ادامه بدهند برید مشکل بانک ها حل کنید برید ساختار وزارت صمت و گمرک شخم بزنید ایرادات پیدا و حل کتید همین حل نکردنی که منجر به اون فاجعه شده است برید محکم جلو رانت خوارها باایستید ؟؟؟ چرا تمایلی ندارید جلو اینها وایستید ؟؟؟ مگه شما خودتونو ادامه دهنده همتها کشوری ها شیرودی ها زین الدین و باکری نمیدونید ؟؟؟؟ اونا مگه ترسیدند منهدم کنید روال معیوب تمامش کنید این مفت خوری های خسته کننده و مسخره و تکراری ادمهای تکراری رو نفوذ دارند تو ارگانها ؟؟! قطع کنید نفوذشو باید جوابگو خدا پیامبر ائمه ملت شهدا باشید با این به بیخیالی زدن خودتون !!!!!!!!!
  • FR ۰۱:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    1 7
    جای این حرفای پوچ تدارکات بازگشایی سفارت آمریکا رو پیگیری کنید تا روابط اقتصادی و سیاسی ایران و امریکا زودتر از سر گرفته بشه
    • IR ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      1 1
      حالا معنی "قلاده آمریکا"رو بهتر می فهمم.
  • US ۰۲:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    0 1
    شواهد البته نشان می‌دهد که رئیس‌جمهور آمریکا در انتخاب گزینه میان طرفین درگیر در تیم امنیتی خود جانب گروه دوم را گرفته و تمایل ندارد
  • GB ۰۵:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    6 2
    طرفدار انقلاب و رهبر عزیزمان هستم اما به اکثر مسئولین بویژه دستگاه دیپلماسی و وزارت خارجه کشورمان اعتماد ندارم. به نوشته های روزنامه ها که هرگز اعتماد ندارم
  • IR ۰۵:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    5 1
    قصه سرایی چرت پرت. خلاصه مفید تلافی کن و چنگ دندان نشون بده و بزن تو سر مستکبران عالم . ای ایران محافظه کار
  • DE ۰۵:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    4 1
    ایران تا این لحظه به شکل منطقی و حرفه ای مذاکرات رو پیش برده. آمریکا باید تکلیف خودش رو با خودش مشخص کنه، بعد بیاد پای میز ادامه بده
  • ۰۶:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    2 5
    ترامپ قصد تغییر نام رسمی خلیج فارس به خلیج عرب را دارد از این رو مذاکرات مستقیم خود با جمهوری اسلامی را ناگهانی قطع کرد.
  • IR ۰۶:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    6 2
    اخرش به کرنش قهرمانانه میرسیم
  • هادی IR ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    2 1
    اگر روزی که حاج قاسم فرمانده نیروی قدس ترور شد فرمانده نیروهای آمریکا در آسیای غربی را میزدیم الآن شرایط جور دیگر بود، در زمان ورود آمریکا به شکل مستقیم به جنگ تحمیلی، در طی دو مرحله شورای عالی دفاع از امام کسب تکلیف می کنند امام هر دو بارفرموده بودند من بودم در ابتدای تنگه هرمز میزدم و تصمیم را به شورا سپردند و شد آنچه نباید میشد،رییس شورای دفاع جناب دوران موشکها تمام شده بودن اکبر شاه،. اساسا نیروی نظامی فعلی آمریکا توان عملیات سنگین ندارد ، توان آنها برای مستعمرات است تازه اگر چند موشک داشته باشند تازه می شود یمن
    • IR ۱۱:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
      1 0
      دقیقاً
  • IR ۰۸:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    3 0
    تا زمانی که ایران سلاحش روی میز باشد و مثل دوره روحانی از ترس دنبال سوراخ موش ناشد نه جنگی خواهد شد نه زورگویی در مذاکره اثر خواهد داشت اما اگر ترسوها پالس ضعف صادر کنند و حکومت نیز به خاطر برخی مسائل کوتاه بیاید مطمئن باشید که آمریکا پر رو تر و گستاخ تر می شود و هر روز ما را به جنگ تهدید می کند. مرگ یکبار
  • IR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    3 0
    من فقط همینو میدونم که این مذاکرات بعد از حمله موشکی انصارالله یمن به ناو هواپیمابر ترومن قطع شد
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    1 0
    مایکل کوریلا درسته نه کوریا تو خط آخر
  • مسعود IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    3 1
    همه این خزعبلات یعنی اینکه آمریکا هر وقت بخواد میاد مذاکره هروقت خواست میره جنگ کاش این چیزها را مسئولین بی خرد و آمریکا پرست بفهمنند
  • IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    1 0
    ایران نباید نگران جنگ باشد چون آمریکا اگر یک زمانی آمادگی برای جنگ نداشته باشد همین امروز است ایران باید نگران بعد از توافق باشد که 1-اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران بدون آمریکا حمله کند و ما هم بخاطر توافق با آمریکا نه می توانیم به آمریکا حمله کنیم و تنگه را ببندیم و و نه به تاسیسات نفتی و گازی منطقه حمله کنیم 2- دومین نگرانی بعد از توافق با آمریکا این است که با کانون های قدرت متعددی که در درون حاکمیت آمریکا است که اکثرا حامی اسرائیل هستند اجازه انجام تعهدات آمریکا را ندهند .
  • IR ۱۳:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    0 0
    آمریکا کشتی سوراخ شده است و بزودی مانند تایتانیک غرق خواهد شد.....
  • آجورلو IR ۱۳:۳۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    0 0
    این مذاکرات، نتیجه‌ای بهتر از برجام یعنی «هیچ» نخواهد داشت. کشور را گروگان مذاکرات بی‌حاصل نکنید. اگر ادامه مذاکرات ضرورت دارد، که ندارد، لااقل همانند دولت شهید رئیسی بدون جنجال، بدون گره زدن به اقتصاد و معیشت مردم ادامه دهید، که البته این دولت و این دیپلمات چنین عرضه‌ای ندارند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس

OSZAR »